Sådan slår du igennem med dine pressemeddelelser
Har dine pressemeddelelser ingen gennemslagskraft i medierne? Så er det måske tid til at revurdere din indgangsvinkel og strategi. Vi giver dig her en række gode råd til, hvordan du som B2B-virksomhed kan arbejde strategisk med pressearbejde.
Ønsker du, at flere journalister får øjnene op for din virksomhed? Så er der væsentlige faktorer, som du bør tage højde for, når du udvælger og vinkler de historier, som du vil have nyhedsmedierne til at interessere sig for.
Når vi snakker gennemslagskraft i medierne, er det vigtigt at fokusere på processen mellem færdiggørelse af din pressemeddelelse og faktisk få den afsat til et nyhedsmedie. Det styrker ikke alene indsatsen og mulighederne. Det styrker også journalisternes oplevelse af din troværdighed som kilde, hvilket jeg vender tilbage til om lidt.
Nyhedsværdien skal skinne igennem
Skal din pressemeddelelse have en gennemslagskraft kræver det, at nyhedsværdien skinner lige så meget igennem som solen på en skyfri sommerdag. Her spiller kriterierne væsentlighed og aktualitet en vigtig rolle, idet din historie skal tilføre noget aktuelt til nyhedsfladen, som kan være interessant for det pågældende medies læsere. Er det over et halvt år siden, at den store ordre gik hjem? Så har du allerede tabt en stor del af nyhedsværdien.
Oveni er det vigtigt, at din pressehistorie ikke bliver farvet af salg og selvros. Ellers ender den med garanti i journalistens papirkurv. Det handler om at finde ud af, hvad der gør din historie interessant for journalisten. Et eksempel kunne være den førnævnte store ordre. I stedet for at fortælle om jeres produkters fortræffeligheder, så fortæl om den værdi, som ordren har skabt for kunden (eller endnu bedre; få kunden til at fortælle det) samt hvad det i et strategisk perspektiv betyder for din virksomhed at lande sådan en ordre (udover det rent økonomiske, selvfølgelig).
Research lægger fundamentet
Nyhedsmedier er vidt forskellige, og der er stor forskel på, hvordan de hver især definerer en god historie. Her kan du gennem grundig research styrke dine muligheder for succes. I Danmark har vi mange forskellige erhvervs-, fag- og branchemedier, og der kommer hele tiden nye til, som potentielt kan give dig mere synlighed.
En succesfuld presseindsats kræver, at du bruger ressourcer på at identificere de medier, der interesserer sig for virksomheder i din branche. Vær kritisk og tag dig tid til det! Her kan du med fordel undersøge hvilke konkrete journalister, der skriver om det emne, som din pressemeddelelse handler om. Og husk: En lang medieliste er ikke nødvendigvis lig med større chance for succes!
Glem ikke det visuelle
Billeder gør altid en tekst mere læsevenlig og interessant, ikke? Sådan har journalisterne det også. Men de har ikke altid ressourcer til at være on-site og agere fotograf hos din virksomhed, hvis du sender dem en pressemeddelelse uden et billede. Derfor bør du altid inkludere billeder i din mail sammen med din pressemeddelelse.
Uden et godt billede kan du risikere, at din historie bliver fravalgt. Vedlæg derfor altid et godt pressebillede, der illustrerer den gode historie – og her snakker vi ikke det klassiske håndtryk – men i stedet billeder der understøtter historien og gør pressemeddelelsen mere personlig.
Pitch away!
Der er rigtig mange virksomheder derude, som forsøger at opnå synlighed i nyhedsmedierne. Det resulterer i, at journalister og redaktører hver dag tæppebombes med pressemeddelelser af varierende kvalitet. Derfor er det altafgørende, at du formår at vække journalistens interesse allerede i emnefeltet.
Det knivskarpe emnefelt følges op af et veltilrettelagt mailpitch, hvor du serverer hovedbudskaberne i din historie og anretter dem lige så overskueligt som buffeten til en julefrokost. Dermed giver du journalisten et hurtigt overblik – og alle de gode argumenter for, hvorfor din historie fortjener opmærksomhed og spalteplads.
Relationer og prioriteringer
Uha, så nåede vi til den sværeste del: Prioriteringer. Mange medier vil gerne både være først med historien og samtidig have mulighed for nå at sætte deres eget præg på den. Derfor bør du overveje, om du skal tilbyde din pressemeddelelse til et strategisk udvalgt medie, nogle dage før den udsendes bredt til øvrige medier.
Start med at identificere virksomhedens mål, og hvad I gerne vil have ud af presseindsatsen. Ønsker I eksempelvis at rekruttere fra lokalområdet? Så er lokale medier måske målet. Ønsker I at synliggøre jer over for et specifikt kundesegment? Så er det måske et erhvervs- eller branchemedie, som bør stå øverst på listen. Ved at give udvalgte journalister eksklusivitet lægger du samtidigt fundamentet for en god relation til journalisten. Det styrker jeres fremtidige dialog.
Nøgleordene er kvalitet og tillid. Tager du ovenstående råd med, højner du kvaliteten af din PR-indsats, og du styrker journalisternes tillid til dig og det budskab, som du ønsker at levere. Oveni viser du journalisterne, at du har sat dig ind i netop deres medie og præferencer, hvilket skaber en bedre relation, end hvis du vælger at skyde med spredehagl og sende det nøjagtigt samme pitch til mange medier.